Bögar får inte ge blod

Jäklar det är så illa att bögar inte får ge blod. Jag trodde faktiskt att det hade förändrats.

Men i dagsläget måste det ju finnas andra riskgrupper som är större.

Hittade följande på geblod.nu:

Varför får en homosexuell man inte lämna blod?

Svar: Enligt Socialstyrelsens författning 2001:2 som är en lagtext om skydd mot smitta genom blodtransfusion anges bl.a.: En man som har haft sexuellt umgänge, analt eller oralt, med en annan man får inte accepteras som blodgivare. 

    Anledningen till denna lag är att det ät ökad risk för blodsmitta i denna grupp.Enligt svensk statistik från Smittskyddsinstitutet (SMI) var det för ett par år sedan hundra gånger större risk att smittas med exempelvis HIV för män som haft sexuellt umgänge med andra män än vid sex mellan kvinna och man. 

    Enligt SMI:s rapport från 2004 nyanmäldes 427 fall av HIV av dessa var 78 män som smittats med andra män och 252 var kvinnor och män som hade smittats vid sexuellt umgänge med andra könet men eftersom heterosexuella förhållanden är betydligt vanligare än homosexuella är risken enligt statistik fortfarande större för överföra blodsmitta inom gruppen homosexuella än heterosexuella.

Läs mer om blodbristen på dn.se

Kommentarer
Postat av: Sophia

Känns ganska idiotiskt, tar man inte testar på människor innan de ger blod och hur ska de som tar blodet ens ta reda på vad för sexuell läggning man har?

Härligt att du ska åka till Lyon, ett trevligt namn på en stad!

Postat av: Tanten

FÖR DJÄVLIGT.

Kriterierna borde lyda: Människor som haft sex utan kondom de senaste tre månaderna, eller injicerat substans med av annan använd spruta.

Det är det ENDA vettiga. Jag får inte heller ge blod. Lever ju det glada singellivet. Att jag är en nitisk kondomanvändare är visst helt irrelevant.

Fy fan. Idag var det mycket att kommentera du Pierre.

2007-05-17 @ 00:46:07
URL: http://tantens.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback